Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Fabricarea ghetii sub forma de blocuri, prin racire directa

Prin utilizarea racirii directe se inlatura dezavantajele racirii indirecte, asigurandu-se urmatoarele avantaje semnificative:

- Se elimina utilizarea saramurii, care este coroziva;
- Se reduc mult dimensiunile fabricii, prin eliminarea unor utilaje care nu mai sunt necesare: pod rulant, umplutor basculant, bazin pentru decongelare, etc;
- Se micsoreaza diferenta de temperatura dintre apa si agentul frigorific, ceea ce produce doua efecte pozitive:
     - micsoreaza pierderile exergetice, deci reduce consumul de energie;
     - micsoreaza patrunderile de caldura, deci puterea frigorifica a instalatiei;
- Se reduce numarul de compresoare prin micsorarea debitului volumic aspirat;
- Se reduce timpul de formare a ghetii;
- Se pot automatiza procesele de lucru:
     - pe circuitul frigorific;
     - pentru operatiile de manevrare a formelor: umplere, golire, manipularea blocurilor de gheata;

Exista doua procedee de producere a blocurilor de gheata prin racire directa, care au o mare raspandire in practica:

- Procedeul Wilbushewich denumit si "gheata rapida";
- Procedeul Grasso.