Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Procedeul Wilbushewich "gheata rapida"

Acest procedeu utilizeaza forme de tip trunchi de piramida, cu baza mare in jos si cu pereti dubli. In interiorul formei se introduc tevi duble coaxiale in care vaporizeaza agentul frigorific (amoniac).

In imagine este prezentata o forma pentru obtinerea ghetii prin acest procedeu.


Forma pentru obtinerea ghetii prin procedeul Wilbushewich

Circulatia agentului frigorific prin mantaua formei de gheata si prin tevile duble coaxiale, prezenta in imagine asigura formarea a doua fronturi de formare a ghetii, ceea ce asigura o durata foarte scurta de inghetare a apei.

Capacul inferior al formei este mentinut inchis de un resort sau de o contragreutate. Inainte de introducerea apei in forme, se formeaza o pojghita subtire de gheata care etanseaza forma in zona capacului inferior.

Dupa formarea blocului de gheata si marirea volumului apei cu cca. 9…10%, capacul inferior este fortat sa se deschida de presiunea creata de gheata, care rupe pojghita de etansare, formata initial.

Evacuarea blocului de gheata este permisa si de sistemul de inversare a senului de circulatie a agentului frigorific prin instalatie, datorita caruia se realizeaza decongelarea superficiala a blocului de gheata, la contactul cu suprafetele metalice ale formei. Astfel in mantaua dubla si in tevile duble coaxiale, se introduc vapori calzi refulati de compresor. Durata acestei decongelari rapide este controlata de un ceas programator.

La caderea din forme, blocurile de gheata sunt prinse pe un carucior cu masa telescopica. Fazele evacuarii blocului de gheata din forme sunt urmatoarele:

- Pozitionarea caruciorului cu masa telescopica sub forma aflata in faza de decongelare;
- Ridicarea mesei la nivelul formei;
- Preluarea blocului de gheata eliberat din forma;
- Coborarea mesei telescopice;
- Transportul blocului pe caruciorul care ruleaza pe sine, in depozitul de gheata.

Procesul de fabricatie poate sa fie complet automatizat. Astfel, in timp ce una din forme se gaseste in faza de decongelare, toate celelalte se gasesc in diverse stadii ale acumularii de gheata.

Transportul blocurilor de gheata poate sa fie mecanizat.

Avantajele fata de fabricarea ghetii prin racire indirecta, sunt urmatoarele:

- Timpul de congelare se reduce de la 18 h la numai 1,5 h pentru blocurile de 25 kg;
- Suprafata ocupata se reduce cu 85%, ceea ce permite montarea unor asemenea fabrici de gheata inclusiv pe nave, unde problema spatiului este foarte acuta;
- Masa totala a instalatiei se reduce cu 83%;
- Consumul de energie se reduce cu 20…30%;
- Decongelarea se efectueaza intr-o masura mult mai redusa (la formarea ghetii prin racire indirecta, se realizeaza un exces de decongelare);
- Se pot forma blocuri mari de gheta din apa de mare, fara separarea sarurilor (datorita congelarii rapide), iar aceste blocuri de gheata sunt foarte utile pentru refrigerarea pestelui, deoarece aceasta gheata se sparge fara a aforma muchii taioase;
- Instalatia intra in regim in 2h, fata de 48h, cate sunt necesare fabricii prin racire indirecta;
- Se reduce sarcina termica a condensatorului, deoarece in permanenta cate o forma lucreaza in regim de decongelare;

Singurul dezavantaj al acestui procedeu il reprezinta forma mai complexa a formei, care atrage si costuri mai ridicate pentru producerea acestora, dar acest dezavantaj este compensat de necesarul de forme mult mai mic, pentru realizarea unei productii similare.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.