Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

CALCULUL DE ALEGERE A COMPONENTELOR INSTALATIILOR FRIGORIFICE

Notiuni introductive

Una dintre cele mai importante activitati in proiectarea instalatiilor frigorifice este reprezentata de calculul sau alegerea componentelor instalatiei. Importanta acestei etape provine din faptul ca aparatele proiectate sau alese pentru a face parte din instalatie sunt cele care trebuie sa asigure in timpul functionarii acesteia, temperaturile scazute si puterile frigorifice solicitate de beneficiar.

Elementele de alegere sau proiectare a componentelor instalatiilor frigorifice provin din calculul termic al instalatiei, de unde rezulta urmatoarele:

- Schimburile energetice:
- Sarcini termice ale schimbatoarelor de caldura;
- Puterile de comprimare;
- Debitele masice si volumice de agent frigorific si agenti secundari (aer, apa, agenti intermediari, etc.);
- Regimul termic al schimbatoarelor de caldura (temperaturile de intrare si iesire in si din schimbatoarele de caldura);
- Presiunile de lucru ale agentului frigorific si ale agentilor secundari;
- Valorile parametrilor termodinamici in starile caracteristice ale ciclului de lucru, care reprezinta stari de intrate sau iesire in si din aparatele instalatiei.

In continuare vor fi prezentate cateva metode pentru alegerea aparatelor componente ale instalatiilor frigorigfice, prin utilizarea programului CoolPack.

Se vor prezenta solutii pentru alegerea urmatoarelor componente:

- Compresoare;
- Vaporizatoare;
- Racitoare de aer pe suprafata carora se depune umiditate;
- Condensatoare;
- Conducte pentru curgerea vaporilor;
- Conducte pentru curgerea lichidelor.

Ca elemente auxiliare pentru efectuarea calculelor de alegere a aparatelor prezentate si pentru realizarea unor studii pentru optimizarea functionarii instalatiilor frigorifice, vor fi prezentate si urmatoarele module ale programului CoolPack:

- Calculul proprietatilor termodinamice si termofizice ale agentilor frigorifici;
- Influenta naturii agentului frigorific asupra performantelor ciclului frigorific.

Modulele programului CoolPack utilizabile pentru alegerea componentelor instalatiilor frigorifice sunt disponibile in meniul "CoolTools Auxiliary", adica "Instrumente pentru tehnica frigului - Auxiliar", prezentat in imagine.


Meniul CoolTools: Auxiliary

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.