Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Determinarea necesarului de frig al depozitelor frigorifice

Pentru determinarea necesarului de frig al frigoriferelor, trebuie cunoscute cateva date de intrare, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:

- Planul si dimensiunile depozitului;
- Orientarea cladirii fata de punctele cardinale;
- Dimensiunile fiecarui spatiu frigorific in parte;
- Temperaturile necesare in fiecare spatiu racit;
- Conditiile climatice din zona in care urmeaza sa fie amplasat frigoriferul;
- Cantitatea de produse care urmeaza sa fie racite, etc.

Pentru acest calcul se iau in considerare cele mai nefavorabile conditii de lucru:

- Temperatura aerului exterior pentru luna cea mai calda a anului;
- Incarcarea maxima si simultana a tuturor spatiilor frigorifice;
- Camerele frigorifice vecine celei pentru care se efectueaza calculele se considera ca sun goale si se afla la temperatura coridoarelor de acces.

Necesarul de frig se determina pe categorii de consumatori, grupati dupa nivelul de temperatura scazuta solicitata. Astfel se pot determina puterile frigorifice corespunzatoare fiecarei temperaturi scazute in parte.

Necesarul de frig, pentru fiecare spatiu racit se calculeaza din bilantul termic pentru un interval de 24h. Cantitatea totala de caldura care trebuie extrasa Q[kJ/24h], se determina cu relatia:

Q=Q1+Q2+Q3+Q4

unde:
- Q1 este cantitatea de caldura patrunsa din exterior prin izolatii, datorita diferentelor de temperatura. Se tine seama inclusiv de radiatia solara;
- Q2 este necesarul de frig tehnologic, pentru refrigerarea sau congelarea produselor;
- Q3 este necesarul de frig pentru ventilarea camerelor;
- Q4 este necesaru de frigul pentru acoperirea pierderilor din timpul exploatarii, datorate deschiderii usilor, prezentei corpurilor de iluminat, a motoarelor, a persoanelor care presteaza diverse activitati in depozite

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.