Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

CALCULUL DEPOZITELOR FRIGORIFICE

Depozitele frigorifice, denumite si frigorifere sau antrepozite frigorifice sunt spatii racite destinate pastrarii produselor alimentare.

Depozitele frigorifice pot sa cuprinda mai multe tipuri de spatii racite:

- Tunele de refrigerare;
- Depozite pentru produse refrigerate;
- Tunele de congelare;
- Depozite pentru produse congelate.

In imagine este prezentat interiorul unui depozit frigorific modern, pentru pastrarea produselor refrigerate, in care operatiile de incarcare si descarcare, respectiv cele de aranjare a marfii, se realizeaza complet mecanizat.


Depozit frigorific modern pentru produse refrigerate
in care transportul este realizat cu autostivuitoare

O alta solutie foarte moderna pentru transportul produselor in depozitele frigorifice, o reprezinta utilizarea transportoarelor teleghidate, ca in cazul frigoriferului din imagine.


Frigorifer pentru produse refrigerate
in care se ulizeaza transportoare teleghidate

Cele mai importante etape in dimensionarea unui depozit frigorific sunt urmatoarele:

- Determinarea suprafetelor de prelucrare prin frig si pentru depozitare;
- Stabilirea unui amplasament performant;
- Calculul necesarului de frig.

Valori uzuale ale catorva marimi si parametrii termofizici utilizati in calcule, sunt prezentate in urmatoarele anexe:

- Incarcari specifice pentru produse depozitate in camere frigorifice normale;
- Norme de incarcare recomandate pentru diferse produse alimentare;
- Variatia entalpiei specifice la unele produse alimentare in functie de temperatura;
- Parametrii caracteristici refrigerarii carnii;
- Pierderi in greutate ale carnii in diverse procese cu prelucrare prin frig;
- Parametrii aerului in spatiile de depozitare a fructelor si legumelor;
- Caldura de respiratie pentru fructe si legume.
- Coeficientul de permeabilitate a vaporilor prin materiale folosite in constructii;

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.