Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Pierderile de presiune la aspiratie si refulare

Datorita frecarilor dintre straturile de agent frigorific, dintre acesta si peretii conductelor prin care se realizeaza curgerea, datorita aparitiei fenomenelor de turbulenta, sau din diverse alte motive, curgerea prin conducte este intotdeauna insotita, in conditii reale, de pierderi de presiune.

Programul CoolPack tine seama de pierderile de presiune de pe conductele de aspiratie si refulare, deoarece acestea afecteaza in mod direct valoarea raportului de comprimare, unul dintre cei mai importanti parametri functionali ai compresorului. Conductele de aspiratie (Sucction Line - SL) si de refulare (Discharge Line - DL) sunt asimilate in acest program prin portiunile 7-8, respectiv 2-3 din schema instalatiei si diagrama proceselor de lucru. Cele doua tipuri de pierderi sau caderi de presiune includ si laminarile produse in supapele de aspiratie, respectiv refulare, chiar daca aceste supape nu se gasesc in portiunile de conducta mentionate.

Valorile caderilor de presiune la aspiratie D pSL si DpDL pot fi transmise programului in fereastra "PRESSURE LOSSES".


Fereastra "SUCCION LINE"

Se observa ca valorile celor doua caderi de presiune sunt transmise programului de calcul prin valorile variatiilor de temperaturi de saturatie produse, exprimate in K (cu mentinuea ca 1°C=1K).

Pierderile de presiune de la aspiratie, respectiv refulare, au influente nefavorabile asupra functionarii si performantelor instalatiilor frigorifice deoarece inrautatesc conditiile de lucru ale compresoarelor si diminueaza valoarea eficientei frigorifice. Utilizand programul CoolPack aceste inflente pot fi studiate si cuantificate nu numai calitativ ci si cantitativ.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.