Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Cuprarea poate sa afecteze in primul rand piesele care prezinta tolerante de prelucrare stranse si care sunt supuse unor temperaturi ridicate in timpul functionarii. Cateva exemple de asemenea piese sunt supapele, lagarele palier si pompa de ulei. Stratul fin de cupru care se poate depune pe aceste piese provine de pe suprafetele interioare ale tevilor din care este realizat circuitul frigorific.

In figura este prezentat manetonul unui arbore cotit, care in partea stanga prezinta urme de cuprare. Cel mai probabil, biela montata pe acest lagar a prezentat cu siguranta un grad de strangere mai mare decat celelalte biele.


Maneton cu urme de cuprare

Depunerile de cupru formate pe maneton sunt antrenate in miscare de rotatie de catre biela si formeaza rapid mici bilute care se incrusteaza adanc in aluminiul capului bielei. La compresoarele deschise, aceste depuneri de cupru se incrusteaza adesea in garnitura de etansare, reducand eficacitatea acesteia.

Pompa de ulei din partea dreapta a imaginii este foarte cuprata. O pompa cu acest tip de angrenaj trebuie sa fie ajustata foarte precis pentru a asigura debitul si presiunea necesare uleiului de ungere.


Pompa de ulei cuprata

Depunerile de cupru de pe piesele interioare ale pompei, anuleaza jocul minim prevazut intre aceste piese si pot provoca griparea pompei sau chiar ruperea arborelui motor.

Acest tip de accident, determina cel mai des urmari grave pentru palierele si bielele compresorului, chiar daca acesta este oprit rapid de sistemele de automatizare care sesizeaza reducerea presiunii uleiului. Uneori, aceste defecte grave sunt provocate chiar de personalul de intretinere care rearmeaza presostatul de ulei, repornind compresorul, fara a sesiza ca ungerea a devenit inexistenta.

Cauzele cuprarii se regasesc in faptul ca acest fenomen se produce in doua etape:

- Dizolvarea si transformarea cuprului in compusi derivati;
- Depunerea cuprului in urma unei reactii electrochimice.

Cantitatea de cupru dizolvata in urma reactiilor chimice produse de ulei si agentul frigorific, depinde de natura uleiului si de prezenta impuritatilor.

Elementul comun al celor doua faze, dizolvarea si depunerea in reprezinta temperatura ridicata.

Cuprarea este favorizata si de utilizarea unui ulei de ungere diferit de cel recomandat de producator. Anumite uleiuri reactioneaza in masura maimare cu agentul frigorific, determinand formarea de depuneri, care la randul lor favorizeaza cuprarea.

Prezenta aerului, a umiditatii si a altor agenti contaminanti, tribuie decisiv la accelerarea procesului de cuprare.

Remedierea cauzelor profunde care determina cuprarea consta in identificarea cauzelor care determina supraincalzirea compresorului, utilizarea doar a uleiurilor de ungere recomandate si deshidratarea sistematica a circuitului printr-o tripla vacuumare.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.