Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Determinarea necesarului de frig pentru conditionarea aerului pe timp de vara, intr-o camera de camin

Se considera ca o camera de camin studentesc, trebuie dotata cu un sistem de conditionare a aerului pe timp de vara.

Dimensiunile camerei sunt urmatoarele:

Toti peretii sunt realizati din beton avand rezistenta termica de 0,6 (m2K)/W.

Fereastra realizata din geam de tip termopan, este amplasata pe peretele dinspre Est si are lungimea de 1,5…2,5m, respectiv inaltimea de 1,3…1,5m.

Rezistenta termica a geamului termopan, are valoarea de 0,4…0,6 (m2K)/W.

Camera se invecineaza spre Nord si spre Est, cu exteriorul, spre Sud cu o alta camera si spre Vest cu un coridor. Fiind amplasata la ultimul etaj, tavanul se invecineaza de asemenea cu exteriorul. La etajul inferior, se gaseste o alta camera.

Sistemul de conditionarea aerului trebuie sa mentina in camera temperatura constanta de 19…21°C si umiditatea relativa constanta de 40…50%, in conditiile in care temperatura aerului exterior este considerata de 32…35°C, iar umiditatea exterioara este de 55…65%.

Amplasamentul studiat este influentat de radiatia solara, si de acest element se tine seama considerand ca la Est, temperatura este mai mare decat cea exterioara considerata cu 5°C, iar deasupra tavanului, temperatura este mai mare decat cea exterioara consierata cu 15°C. In camera vecina de la Sud, aerul nu este conditionat, deci temperatura in aceasta camera este de 25…27°C. Camera de la etajul inferior nu este influetata de radiatia solara, deci in aceasta temperatura este mai scazuta, avand valoarea de 23…24°C. Pe coridor temperatura se considera ca are valoarea de 17…18°C.

Coeficientii de convectie au valorile:

In camera locuiesc 2 persoane (daca s-au ales dimensiuni reduse ale camerei) sau 4 persoane (daca s-au ales dimensiuni mari ale camerelor). Aceste persoane desfasoara in camera doar munca usoara.

Aparatele electrocasnice si de iluminat, care functioneaza in camera sunt: 1 bec (100W), 1 televizor (200W), 1 frigider (500W) si 2 calculatoare (150W fiecare).

Se considera ca aparatul de conditionarea aerului care se va monta, prelucreaza aerul exterior pentru a-l sufla in camera si nu recircula aerul din camera.

Temperatura aerului suflat in camera de aparatul de conditionare va fi cu cel mult 2…4°C mai mica decat cea din camera.

1. Sa se calculeze necesarul de frig pentru conditionarea aerului in camera, utilizand programul de calcul CoolPack.

2. Sa se deseneze o schema a camerei pe care sa fie notate dimensiunile, si parametrii necesari calculului.

3. Sa se reprezinte in diagrama h-x a aerului umed, starile caracteristice si procesele termodinamice pe care le sufera aerul in aparatul de conditionare si in incinta.

4. Sa se determine parametrii termofizici ai aerului umed in starile caracteristice reprezentate.

5. Sa se calculeze debitul de condens evacuat de aparatul de conditionarea aerului.

6. Sa se studieze si sa se reprezinte grafic, influentele pe care le prezinta asupra necesarului de frig, urmarorii parametrii:

Observatie:

Avand in vdere ca pentru efectuarea studiilor enumerate anterior, unii dintre parametrii analizati nu reprezinta date de intrare ale programului CoolPack, se recomanda calcularea datelor de intrare pentru CoolPack, tot cu ajutorul unui program de calcul. Se recomanda pentru efectuarea acestor calule, utilizarea uneia din urmatoarele solutii software:

7. Sa se efectueze cu ajutorul programului CoolPack, calculul termic al ciclului frigorific dupa care functioneza aparatul de conditionarea aerului.

Nota:

Pentru rezolvare se va utiliza documentatia existenta pe internet la adresa: www.termo.utcluj.ro/ufa

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.