Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|
Consideratii generale
Transportul produselor alimentare conservate prin frig asigura deplasarea acestora de la locul de productie la cel de prelucrare, depozitare sau comercializare.
Conditiile de microclimat care trebuie asigurate sunt impuse de fiecare produs in parte.
Unitatile de transport cuprind incinte izolate si adesea sisteme de de racire.
In functie de calea de transport se disting urmatoarele categorii de transport:
- Naval;Caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca instalatiile frigorifice de pe mijloacele de transport sunt urmatoarele:
- Masa si gabarit redus;In ultimii ani a devenit foarte modern si utilizat transportul containerizat, care necesita macarale pentru incarcare dar prezinta si multe avantaje.
Dupa sistemul de racire, mijloacele de transport auto se clasifica in:
- Izoterme - fara sistem de racire;Mijloacele de transport pot avea izolatii normale (k≤0,7W/m2) sau izolatii performante (k≤0,4W/m2).
Dupa valoarea temperaturii inferioare care poate sa fie asigurata in interior, la o temperatura exterioara de +30°C, mijloacele de transport frigorific se clasifica in:
- Clasa A: ti=+12…0°C;Pentru mijloacele de transport din clasele B, C, E si F (adica cele care asigura temperaturi negative), coeficientul global de transfer termic treabuie sa fie (k≤0,4W/m2).
Instruire | Cuprins | Cap.ant. | Cap.crt. | Pag.ant. | Pag.urm. | Cap.urm. |
---|