Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Consideratii generale

Transportul produselor alimentare conservate prin frig asigura deplasarea acestora de la locul de productie la cel de prelucrare, depozitare sau comercializare.

Conditiile de microclimat care trebuie asigurate sunt impuse de fiecare produs in parte.

Unitatile de transport cuprind incinte izolate si adesea sisteme de de racire.

In functie de calea de transport se disting urmatoarele categorii de transport:

- Naval;
- Pe calea ferata;
- Auto;
- Aerian.

Caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca instalatiile frigorifice de pe mijloacele de transport sunt urmatoarele:

- Masa si gabarit redus;
- Siguranta in functionare in orice conditii climatice care ar putea interveni in timpul transportului;
- Posibilitatea functionarii in conditii de inclinare, oscilatii si socuri;
- Mentinerea unui regim stationar de pastrarea produselor;
- Posibilitatea de racire rapida a spatiului frigorific dupa incarcarea cu produse;
- Conditii optime de securitate a persoanelor, mai ales daca se transporta si persoane.

In ultimii ani a devenit foarte modern si utilizat transportul containerizat, care necesita macarale pentru incarcare dar prezinta si multe avantaje.

Dupa sistemul de racire, mijloacele de transport auto se clasifica in:

- Izoterme - fara sistem de racire;
- Refrigerente - prezinta o sursa de frig, dar nu au o instalatie frigorifica (gheata, CO2 solid sau agenti criogenici;
- Frigorifice - echipate cu instalatie frigorifica proprie.

Mijloacele de transport pot avea izolatii normale (k≤0,7W/m2) sau izolatii performante (k≤0,4W/m2).

Dupa valoarea temperaturii inferioare care poate sa fie asigurata in interior, la o temperatura exterioara de +30°C, mijloacele de transport frigorific se clasifica in:

- Clasa A: ti=+12…0°C;
- Clasa B: ti=+12…-10°C;
- Clasa C: ti=+12…-20°C;
- Clasa D: ti<+2°C;
- Clasa E: ti<-10°C;
- Clasa F: ti<-20°C;

Pentru mijloacele de transport din clasele B, C, E si F (adica cele care asigura temperaturi negative), coeficientul global de transfer termic treabuie sa fie (k≤0,4W/m2).

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.