Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Determinarea suprafetelor de prelucrare prin frig si pentru depozitare

Capacitatea de depozitare (cantitatea de produse care trebuie pastrate) este unul din parametrii principali de proiectare a unui depozit frigorific.

Acest parametru depinde de natura si dimensiunile produselor, de suprafata spatiilor racite, ca si de inaltimea de stivuire.

Capacitatea camerelor de depozitare se calculeaza in functie de cantitatile maxime de marfuri vehiculate, in conditii de maxima eficienta a operatiunilor de distributie a marfurilor.

Suprafata utila necesara a spatiilor de depozitare se determina impartind cantitatea de produse care trebuie pastrate, la incarcarea specifica [kg/m2] stabilita prin normative si care difera de la un produs la altul.

Suprafata construita a spatiului de depozitare este cu 20…40% mai mare decat suprafata utila, deoarece se tine seama de faptul ca exista stalpi pentru sustinerea cladirii, culoare si spatii libere intre produse si pereti, necesare circulatiei aerului.

Pentru dimensionarea tunelelor de refrigerare si de congelare se va tine seama de functionarea acestora in sarje, iar suprafetele se vor calcula in functie de cantitatea de produse racite intr-o sarja. Trebuie cunoscuta si luata in considerare durata de prelucrare, care depinde de natura produselor.

Suprafetele utile de incarcare cu produse se calculeaza cu relatia:

unde:
- mi [kg] este cantitatea de produse pentru spatiul de depozitare i;
- Ni [kg/m2] este norma de incarcare cu produse pe unitatea de suprafata a pardoselei, recomandata de literatura de specialitate.

Suprafetele construite ale camerelor de depozitare se calculeaza cu relatia:

unde:b i este coeficientul de adaus, care tine seama de suprafetele necesare spatiilor dintre produse, spatiilor dintre produse si pereti, culoarelor pentru circulatia autostivuitoarelor, respectiv de existenta stalpilor de sustinere;

Cateva valori orientative pentru b i sunt prezentate in continuare:

- Pentru tunele de refrigerare avand suprafata utila Su<80 m2 b=1,4;
- Pentru tunele de congelare b=1,4;
- Pentru depozite de refrigerare avand suprafate intre 80…300 m2 b =1,3;
- Pentru depozite de congelare avand suprafete sun 300 m2 b=1,3.

Daca frigoriferul se va realiza prin amenajarea unei constructii existente, atunci cu ajutorul relatiilor prezentate se vor calcula cantitatile maxime de produse care vor putea fi pastrate in depozit.

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.