Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Aplicatii ale conditionarii aerului in industria alimentara

Aerul conditionat, denumit si aer climatizat sau aer tratat, se utilizeaza in diverse situatii in tehnica, iar industria alimentara este un mare consumator de aer conditionat si de frig in general, pentru:

- Asigurarea conditiilor optime pentru desfasurarea unor procese tehnologice;
- Depozitarea materiilor prime sau a produselor finite.

In functie de nivelul de temperatura asigurata, sunt utilizate mai multe denumiri pentru procesele de racire a aerului in industria alimentara:

- Aer conditionat - pentru t>0°C;
- Refrigerare - pentru t» 0°C;
- Congelare - pentru t<0°C.

Bineinteles aceste delimtari sunt aproximative si orientative. Inafara temperaturii, un rol important il au si alti factori cum sunt umiditatea sau viteza aerului. In plus, in industria alimentara aerul trebuie sa fie curat, deci sa nu contina praf sau microflora.

Cateva dintre cele mai importante aplicatii ale frigului in industria alimentara sunt:

- Fabricile de bere:
     - Germinarea orzului - aer conditionat la parametrii: t=10…13°C; j =70…90%, cu un raport intre aerul proaspat si cel recirculat de 1/2…2/3 cu variatii in conformitate cu tehnologia de germinare;
     - Uscarea maltului;
     - Fermentarea primara;
     - Imbutelierea;
     - Depozitarea.
- Fabricile de paine:
     - Depoziul de faina - aer conditionat;
     - Silozul si sectia de cernere: t=18°C; j =60%;
     - Camerele de fermentarea aluatului: t=30…32°C; j =75…80%;
     - Sectiile pentru taierea si dospirea aluatului: t=35°C; j =80%;
     - Depozitarea in vederea cresterii duratei de prospetime: t=18…20°C; j =65…70%.
- Industrializarea carnii:
     - Taierea animalelor, matarie, fierbere (spatii cu degajari mari de vapori);
     - Topirea grasimilor, fierberea cleiului (spatii cu degajari mari de caldura);
     - Parlirea porcilor (degajari de praf si gaze nocive);
     - Transare: t=8…10°C; j =40…50%; si viteza aerului sub 0,3m/s.
- Industrializarea laptelui:
     - Colectarea si pasteurizarea laptelui;
     - Fabricarea branzeturilor fermentate;
     - Depozitarea cascavalului.
- Industria tutunului:
     - Depozitul de tutun si materii prime;
     - Sectia de faramitare;
     - Depozitul de tutun faramitat;
     - Reglarea fermentarii in foile de tutun pentru distrugerea moliei de tutun;
     - Sectia de tigarete;
     - Sectia de ambalat.
     - In general parametrii aerului sunt: t>24°C; j =70…75%, debitul de aer proaspat introdus este de 50m3/h pentru fiecare muncitor si nu mai putin de 10% din debitul total de aer circulat si se impune filtrarea.
- Magazinele alimentare:
     - Salile de vanzare;
     - Vitrine pentru prezentarea si comercializarea produselor.

Imaginile reprezinta cateva exemple de utilizare a aerului conditionat in industria carnii, pentru transarea carnii de vita, respectiv pentru transarea puilor.


Utilizarea aerului conditionat intr-o hala de transare a carnii de vita


Utilizarea aerului conditionat intr-o hala de prelucrarea puilor

Instruire Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.