6.DETERMINAREA CALDURII DE ARDERE A

    COMBUSTIBILILOR GAZOSI

    6.1. Determinarea caldurii de ardere a combustibililor gazosi prin curent de apa

    6.1.1. Consideratii generale

    Caldura de ardere (puterea calorica, impropriu denumita) a unui combustibil reprezinta energia termica degajata prin arderea completa a unitatii de cantitate din combustibilul dat [ kJ/(m3N.kg) sau kmol] . Dupa starea in care se gaseste apa in produsele arderii conform STAS 3361-62 se deosebesc: caldura de ardere superioara (Qs) si caldura de ardere inferioara (Qi), intre acestea existand relatia:

    Qi = Qs - lv . w [kJ/kg] (6.1)

    in care lv este caldura medie de vaporizare, in kJ/kg, (lv ˜ 2512 kJ / kg); iar w - cantitatea de vapori de apa din produsele arderii, in kg vapori/kg combustibil. Caldura de ardere poate fi determinata intr-un calorimetru la volum constant (Qv), sau la presiune constanta (Qp).Deoarece diferenta dintre Qv si Qp este mica, practic se lucreaza cu Qi, fara a se tine seama de procesul termodinamic sub care se degaja energia termica in procesele respective. La determinarea puterii calorice prin curent de apa, caldura de ardere superioara redusa la starea normala se calculeaza cu relatia:

    [kJ / m3N] , (6.2)

    unde: m este cantitatea de apa in kg; cpa = 4,1863 kJ/kg.grd - caldura masica pentru apa; te si ti - temperatura apei la iesire si la intrare in calorimetru, in oC; Vo - volumul gazelor inainte de ardere redus la starea normala, in m3N; fm - factor de corectie a indicatiilor debitmetrului.

    [m3N], (6.3)

    in care: V este volumul de gaze inainte de ardere la starea de masurare, in m3; T, p sunt temperatura si presiunea gazelor arse la starea de masurare, in K respectiv bar.

    Caldura de ardere inferioara redusa la starea normala este:

    [kJ / m3N], (6.4)

    unde: Vgo este volumul de gaze arse raportat la starea normala, iar

    wc - cantitatea de condensat in kg.

    6.1.2. Instalatia de masura

    Fara a se face o descriere detaliata a instalatiei de masura, se precizeaza elementele componente ale acesteia: debitmetru, termometru, manometru cu lichid, racord, palnie, regulator de presiune, arzator, calorimetru propriu zis, conducte, filtru, robineti, conducta de prea-plin, dispozitiv de umezire a aerului, vas de colectare, vas gradat, cantar, contragreutati.

    6.1.3. Mersul lucrarii. Determinarea factorului de corectie a

    debitmetrului

    Presiunea gazului se regleaza intre 20 ... 40 mm H2O, arzatorul se aprinde dupa ce acul indicator al debitului a facut o rotatie completa, debitul de gaz se regleaza la 100 litri / h, ceea ce corespunde la transmiterea a

    3165 ± 160 kJ / h.

    In tabelul 6.1 se indica timpul necesar pentru o rotatie a acului indicator al debitmetrului, corespunzator transmiterii a 3165 kJ / h.

    Aerul se va regla cu rondela arzatorului, astfel incat flacara sa fie albastra.

    Se stabileste circuitul de apa al calorimetrului, se pregateste vasul de colectare a apei si vasul gradat, arzatorul se introduce cu grija in calorimetru si se urmareste flacara printr-o oglinda metalica.

    Factorul mediu de corectie a debitmetrului (a valorii citite la debitmetru), se determina cu relatia:

    , (6.5)

    unde: n reprezinta numarul de litri de gaz scurs, iar este factorul de corectie al unui litru, daca acul indicator arata "z" litri ( deci nu se citeste exact un litru, ci mai mult sau mai putin), operatia se repeta pentru doua sau trei rotatii complete, (n litri).

    Tabelul 6.1

    Timpul necesar pentru o rotatie a acului indicator

    al debitmetrului corespunzator transmiterii a 3165 kJ / h

    Puterea calorica a gazului

    Pentru debitmetru cu cadran de

     

    3litri

    5 litri

    [kJ / m3N]

    [ secunde ]

    29.304

    94

    150

    33.490

    108

    175

    37.677

    121

    200

    41.863

    134

    225

    46.049

    148

    250

    50.236

    161

    270

    58.608

    187

    310

    66.981

    215

    352

    75.353

    241

    400

    83.726

    270

    450

    92.099

    296

    495

    100.471

    324

    540

     

    Nota: Temperatura gazelor arse la iesirea din calorimetru trebuie sa fie foarte apropiata de temperatura mediului ambiant; in acest caz Vo » Vgo.

     

     

     

    6.1.4. Prelucrarea si interpretarea rezultatelor

    Marimile masurate si calculate se trec in tabelul 6.2.

    Tabelul 6.2 Valori masurate.

    1.

    Gazul

    Gaz metan, etc.

     

    2.

    Mediul ambiant

    Temperatura (oC)

    ta =

    Presiunea barometrica (bar)

    pb=

    3.

    Starea gazului in

    debitmetru

    Temperatura (oC)

    tg =

    Presiunea manometrica(bar)

    pg=

    Presiunea absoluta (bar)

    p = pb+ pg=

    4.

    Temperatura gazelor la iesirea din calorimetru

    (oC) si in (K)

    t = T =

    5.

    Factorul de corectie fm =

     

    6.

    Cantitatea de gaz

    arsa in timpul

    unei determinari

    Citita : V (l)

     

    Redusa la starea normala Vo [ m3N]

     

    7.

    Temperatura apei la intrarea si iesirea din calorimetru [ oC]

    Determinarea

    I

    II

    III

    ti

    te

    ti

    te

    ti

    te

    1

               

    2

               

    3

               

    Temperatura medie [ oC]

               

    D t [ oC]

         

    8.

    Cantitatea de apa colectata [ kg]

         

    9.

    Caldura de ardere superioara |s

    [ kJ / m3N]

         

    10

    Cantitatea de condens colectata w [ kg]

         

    11

    Volumul gazelor arse,

    Vgo [ m3N]

         

    12

    Caldura de ardere inferioara |i

    [ kJ / m3N]

         

    Rezultatele obtinute se compara cu cele recomandate in literatura de specialitate.

    6.2. Determinarea puterii calorice a combustibililor

    gazosi cu calorimetru indicator si inregistrator

    6.2.1. Consideratii generale

    La baza metodei automate pentru determinarea caldurii de ardere sta de asemenea principiul dupa care, intr-o incinta adiabata, cantitatea de caldura cedata prin arderea gazului este preluata integral de un curent continuu de apa.

    Caldura de ardere superioara a gazului la starea de masurare este data de relatia:

    [ kJ / m3] , (6.6)

    in care: Q este cantitatea de caldura primita de apa, in kJ; V-cantitatea de gaz, in litri; m-cantitatea de apa, in kg; c = 4,1863 kJ/(kg.K); D t - diferenta de temperatura a apei la intrarea, respectiv la iesirea din calorimetru, in oC.

    S-a prevazut ca raportul (raportul intre cantitatea de apa si cea de gaz ce trece prin calorimetru) sa fie constant. Rezulta ca:

    [ kJ / m3] . (6.7)

    Pentru c = ct., se considera k1 = k.c, deci :

    [ kJ / m3] , ( 6.8)

    iar,

    [ kJ / m3] , ( 6.9)

    unde: q este caldura de vaporizare a apei de condensatie obtinuta prin arderea a unui m3 de gaz, exprimata in kJ / m3, determinabila cu relatia:

    [ kJ / m3] , ( 6.10)

    in care wc este masa condensului in kg.

    Caldura de ardere superioara raportata la starea normala este:

    [ kJ / m3N] (6.11) iar caldura de ardere inferioara raportata la starea normala este:

    [ kJ / m3N ] , (6.12)

    unde, factorul de corectie F se calculeaza cu relatia :

    , (6.13)

    in care : To = 273 K ; po = 1,01325 bar ; T = t + 273 K si p = pb + pm , in bar; pb fiind presiunea barometrica si pm - presiunea manometrica din conducta de alimentare cu gaz dupa regulatorul de presiune, in bar.

    6.2.2. Instalatia experimentala

    In figura 6.1 este prezentata schema calorimetrului indicator si inregistrator pentru determinarea caldurii de ardere.

    6.2.3. Mersul lucrarii

    Lucrarea isi propune de a verifica valoarea caldurii de ardere a combustibilului, citita la aparatul indicator si inregistrator. Se compara valorile caldurii de ardere citite, respectiv inregistrate cu valoarea determinata prin metoda neautomata. Deoarece raportul este constant la calorimetrul automat, se pot face citirile la termometre si milivoltmetre, independent de determinarile cantitat ilor de apa si gaz.

    6.2.4. Prelucrarea si interpretarea rezultatelor

    Modul de prelucrare a rezultatelor se arata printr-un exemplu de calcul. Pentru un gaz oarecare s-a determinat m kg de apa, corespunzand la trei rotatii complete ale contorului de gaz, astfel: masa totala = 5,650 kg; masa vasului = 1,210 kg; diferenta= 4,440 kg. Aceste valori reprezinta media a trei determinari. Pentru o rotatie a contorului de gaz corespunde 4,440 / 3 = 1,48 kg gaz. Cantitatea de gaz aferenta este de 4 litri, iar corectata dupa foaia de etalonare a aparatului este de 3,96 litri. Temperatura apei la intrare: ti = 9,73 oC; temperatura apei la iesire te = 20,7 oC.

    Fig.6.1. Calorimetru automat pentru gaze tip "JUNKERS-56": 1-regulator de gaz; 2-saturator; 3- racitor gaz; 4-contor gaz; 5-regulator de precizie; 6-separator de apa; 7-robinet gaz; 8-arzator; 9-colector; 10-pompa de apa; 11-regulator dublu prea-plin; 12-contor de apa; 13-vas de compensatie; 14,15-termometre; 16-coloana termoelectrica; 17-palnie colectoare; 18-racitor apa recirculare; 19-palnie de reglaj; 20-pahar; 21-conducta legatura cu umidificatorul; 22-umidificator; 23-gaze arse; 24-termometru; 25-teava condens; 26-coloana reducere la starea normala; 27- intrare apa racire; 28-palnie evacuare; 29-stut scurgere; 30-manometru gaz; 31-milivoltmetru inregistrator; 32-milivoltmetru indicator; 33-comutator.

    Valoarea citita la aparatul inregistrator este de exemplu 17.200 kJ / m3. Temperatura gazului tg = 21oC, starea barometrica pb = 0,97888 bar, presiunea manometrica pm = 500 mm H2O = 0,04905 bar. Factorul de corectie va fi : Caldura de ardere superioara redusa la starea normala este : kJ / m3N.

    Rezultatele marimilor masurate si calculate se trec in tabelul 6.3.

    Tabelul 6.3 Marimi masurate si calculate

    Nr.crt

    M a r i m e a

    Simbol

    U.M.

    Determinari

    1

    2

    3

    Media

    Obs.

    1.

    Cantitatea de apa

    m

    kg

             

    2.

    Cantitatea de gaz

    V

    m3

             

    3.

    Temperatura apei

    la intrare

    ti

    oC

             

    4.

    Temperatura apei

    la iesire

    te

    oC

             

    5.

    Caldura de ardere

    superioara neredusa

    Qs

    kJ/ m3

             

    6.

    Cantitatea de apa

    condensata

    wc

    kg

             

    7.

    Caldura de vapor.

    \

    kJ/ m3

             

    8.

    Caldura de ardere

    inferioara neredusa

    Qi

    kJ/ m3

             

    9.

    Coeficientul de

    reducere

    F

    -

             

     

     

     

    Tabelul 6.3 Continuare.

    10.

    Caldura de ardere

    inferioara raporta-

    ta la starea normala

    Qi

    kJ/m3N

             

    11.

    Temperatura gazului

    tg

    oC

             

    12.

    Presiunea barome-

    trica

    pb

    bar

             

    13.

    Presiunea gazului

    pm

    bar

             

    14.

    Caldura de ardere

    superioara neredusa *)

    Qs

    kJ/m3

             

    15.

    Caldura de ardere

    superioara rapor-

    tata la starea nor-

    mala

    Qs

    kJ/m3N

             

     

    *) Valoare citita la aparatul inregistrator.

    Rezultatele obtinute se compara cu cele recomandate in literatura de

    specialitate.