Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

Separator de ulei – Este amplasat la refularea compresorului si are ca scop separarea unei parti cat mai mari din uleiul antrenat de agentul frigorific din sistemul de ungere, pentru a-l intoarce in carterul compresorului. Separarea se bazeaza pe diferenta de densitate dintre cele doua fluide si pe modificarea energiei cinetice a acestora, care se poate produce in mai multe moduri: centrifugare, modificarea brucsa a directiei de curgere si cresterea brusca a sectiunii de curgere.


Fig. 1.14. Separator de ulei

In figura 1.14 este reprezentat un separator de ulei compus dintr-un corp cilindric (poate sa fie orizontal sau vertical) in interiorul caruia exista sicane, material de umplutura (de exemplu inele metalice), sau plase metalice, tricotate sau din panza. Uleiul separat se acumuleaza in partea inferioara, de unde prin intermediul unui robinet cu flotor se reintoarce in carter.

Nu exista separatoare de ulei capabile sa separe complet uleiul antrenat de agentul frigorific din urmatoarele motive:

- chiar daca sunt foarte eficiente la debitul maxim de agent frigorific, eficienta acestora se reduce la scaderea debitului;

- vaporii de ulei foarte calzi (100-130° C) sub forma de aerosoli nu pot sa fie separati decat daca li se reduce tempertura pana in jurul valorii de 50° C si sunt readusi in starea de picaturi prin coalescenta.

Utilizarea separatorului de ulei este indispensabila la utilizarea amoniacului si poate sa fie evitata la utilizarea freonilor, situatie in care nu exista in instalatie zone in care sa fie posibila decantarea (rezervor de lichid sau butelie de joasa presiune).

Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.