Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.

1.2.1. Realizarea comprimarii

In figura 1.4 este reprezentat interiorul unui compresor deschis cu piston.


Fig. 1.4. Interiorul unui compresor deschis cu piston
1 – supapa de aspiratie; 2 – resort pentru prevenirea loviturilor hidraulice;
3 – piston; 4 – camasa de cilindru; 5 – canal de aspiratie

Din punct de vedere constructiv, compresoarele frigorifice nu se diferentiaza fundamental de cele utilizate pentru alte gaze.

- in general compresoarele sunt cu simplu efect;
- comprimarea se realizeaza politropic;
- in compresoarele industriale sunt foarte utilizate supapele cu discuri inelare, care se intalnesc uneori si in cele semiermetice, in locul supapelor lamelare;
- racirea cilindrilor este cel mai adesea realizata de vaporii aspirati, care in consecinta se incalzesc in procesul de aspiratie;
- racirea vaporilor in timpul comprimarii se poate realiza prin injectie de agent frigorific lichid (ceea ce prezinta insa pericolul producerii de lovituri hidraulice, deci nu este o metoda utilizata in mod curent);
- comprimarea in doua trepte este avantajoasa daca raporul de comprimare depaseste valoarea 7, sau daca temperatura finala de refulare depaseste valoarea de 125…135° C;
- intre treptele de comprimare se realizeaza raciri intermediare, de regula cu apa sau cu aer.
Cuprins Cap.ant. Cap.crt. Pag.ant. Pag.urm. Cap.urm.